Tuesday, January 31, 2012

Scones at Cafe Boh Sg Palas


Last weekend kitorg buat femli trip reramai naik bukit Cameron. Plannya nak pegi 3d2n, tp since the other half takleh nak cuti sbb baru mula keja and me pun takleh nak escape kerja jugak, so terpaksa cut it short kpd 2d1n jer. actually kejap sangat kitorg ke sana, bertolak dr KL lepas beres segala kerja pukul 5pm, sampai sana pukul 8.30pm (tataula brapa bijik saman ekor sampai umah lepas ni.. hehe) So yg sempat berjalan2 just pagi Ahad je kejap. kira ok gak lar, kitorg ke Ladang Teh BOH Sg Palas. tu pun surprisingly orang still ramaaaiii! ingatkan sume org dah habis cuti2 mesia time CNY bebaru ni.. 

Bila ke Ladang Boh, haruslah pekena tea sambil tgk scenery ladang yg terbentang luas tuh. tea haruslah dimakan sekali dgn scones dan pie, barular ala2 english gitu! :)

ni my portion. takde maknanya nak amik hot tea, kita pekena ice lemon tea gitu! refreshing sungguh! ice lemon tea dia rasanya sama je dgn mana2 ice lemon tea kat tempat lain. scones dia besaaaarrr sungguh! penat nak habiskan sebijik tuh. tp bila dia reheat panaskan scones tuh, terasa sedap dan creamy. dia punya cream biasa2 jer, tp dia punya fruit (strawberry) preserve tu memang sedap giler. cuma harga agak pricey, RM8 utk 1 set scones ni (1 bijik scone + 1 cream and 1 strawberry preserve). all in all, kira ok lar scones tuh. sedap jugak. but not fair la kalau nak compare scones di negri omputih kan? sbb rasanya kalau omputih tengok scones gedabak macam tuh, sure diorg pun awal2 dah fengsan! hehehe

my other half dgn bebudak kecik pekena mushroom soup. sedap gak makan sup panas2 time nyaman2 camtuh sambil tengok scenery.. bebudak kecik ni berjaya habiskan sup semangkuk sorang. harga semangkuk mushroom soup dgn sekeping roti ialah RM5. tapi rasanya rasa mushroom soup di Pizza Hut jauh lagi sedap dan creamy kot. hehehe lepastu kitorg pekena gak sardine pie. pie ni biasa2 jer, frust gak sebab inti dia tak banyak, kulit pastry dia jer yg tebal.. dahla mahal, RM4.80 sebijik!



THE VERDICT:

Food: Biasa2 jer..
Cleanliness: Clean
Value for money: Yes - considering the refreshing and beautiful scenery around the cafe.
Return again: Yes

Address: 
Sungei Palas Tea Centre, 
Jalan Gunung Brinchang, 
39100 Brinchang, 
Cameron Highlands, 
Tel: +605-496 2096

or visit their website here

p.s: sorry takde banyak gambar sebab org ramaaaiiii sangat kat cafe tuh!!


Friday, January 27, 2012

Lunch at Wong Solo (again!)

Dah tatau visit ke berapa kitorg ke Wong Solo ni. sebab suka sangat dgn konsep makanan diorg yg simple2 tp sedap tuh, pastu bila makan rasa takde la berlemak banyak sangat. so selalu lar duk ulang alik pegi makan sana. hehehe 
yang penting, halalan Thayyiban ye..

restoran febret still kat Bdr Sri Permaisuri, cuma kalini kitorg decide nak duduk bersila pulak. cam ala2 
romentik zaman dolu2 gitu.. heheehe
 menu  lauk pauk yg ada
set menu pon ada.  nasi+ lauk pauk 2 jenis+ air mineral = RM10.90.


jus alpukat = jus avocado for me. lemak berkrim, tp cam ala2 muak sket. terlalu pekat sangat kot, me not likey.. :P
jus gembira for hubster. air bandung soda, sedap!! nyesal tak order, last2 duk kebas hubby punya jer. hehehe


blackpepper beef. sedap gak, not bad. lenkali boleh order lagi. hehe


lauk pauk lain: pecel lele yg crunchy dan lazzat tuh,dan ayam penyet yg sambalnya sangat spicy. apapon, sumenya yummieh!!


For more salivating infos,checkout my previous review here.

Thursday, January 26, 2012

Ayers Rock (the third visit)


Kemaruk makan western food, last2 sampai 3 kali kitorg ulang alik ke Bukit Jelutong. bukan nya dekat, tp demi nak maintain berat badan yg unggul serta nak memenuhi kehendak taste buds, cik hasben sanggup drive jauh2 meredah hiway. tenkiu cik hasben! hehehhe

fevret dish, semestinya steak. pernah dengar diorg duk cakap burger dia massives dan sedap, slalu plan nk try tapi bila dah dapat menu depan mata, terus takleh tahan godaan steaks.. haruslah order steak jugak everytime pergi sana.. hehehe

inchik hasben order his favourite ribeye steak, beef eater 350gm punya. besarrrr dan sedap. juicy still maintain dia punya gravy pon still maintain sedap..

this time around saya try tenderloin steak. agak pricey sbb macam agak small portion sket (saya dah order beef eater punya,tp still rasa tak cukup-the biggest 350gm), tp sedap. dia punya steak tu sangat juicy dan tersangat tenderrrr.. hingga licin saya makan. kalini takde maknanya nak share2 dgn hasben. hehehe :p

kitorg order jugak side dish tambahan. potato salad yg superb tuh. mmg sedap giler dan sungguh creamy yg mampu menyebabkan air liur saya mengalir time taip entry ni. terasa lelemak tepu tetiba bertambah bila makan salad ni. hehehe

and we had tiramisu for dessert..

diorg letak dlm bekas plastik jer. memula tengok cam dah underestimate kesedapan dia, disebabkan dia punya presentation tak brapa menarik.. hehehe


tapi bila makan, terus jatuh cinta beb!! creamy dan tak muak lansung!! sedap giler! kitorg share jer, romentik la sikit kan.. lagipun dah pancit nak makan lagi dah.. hehehehe


For more info/review on Ayers Rock, visit my previous entry here



Friday, January 20, 2012

A.Hassan Ayam Kampung at Velodrome

Insiden berlaku dah lama, ada dekat sebulan kot gmbar2 ni terperam dlm kamera. bizi yg teramat bizi, tak sempat2 nak hapdet blog kat opis mau pun kat umah. hehehehe :p masa ni rasanya last month kot, first time sejak balik berdating together2 dgn hasben-masa tu dia rajiiin jer jemput ai kat opis utk kuar lunch,pergi  berdua je g makan ayam kampung goreng. sedap yg amat sedap! kedai yg paling sedap semustinya gerai yg paling hujungggg sekali, kat bawah pokok. kalau kat wisma A.Hassan tu pon sama je, tp kurang feel sbb takleh makan bawah pokok..  mmg our all time febret lah!!

bila dah berdua tu, sifat haloba mula menguasai diri.. main order saja! sampai penuh meja, siap kena jeling2 dgn jiran2 meja seblah.. lantak la labuuuu.. hehehe

dish febret semestinyala ayam goreng kampung ni. 5 ketul beb, licin!! semuanya kitorg specially requested for peha.

lala masak lemak ni pon sodap!! 2 pinggan kitorg licinkan.. hehehe
  
dan sepinggan kari daging cincang. sedap!!

tambah lagi sedap hingga menjilat jari bila makan dgn budu dan ulam ulaman. 
mmg perghhh!!

total cost, dah lupa.. rasanya dlm rm50+. tp memang world, dgn makan bawah pokok, angin sepoi2 bahasa.. mmg boleh dianggap tersangat value for money. the best ayam kampung/gulai kawah in KL. statement ini diakui sendiri oleh 2 org perantau kelate yg berada di kl (not me).

THE VERDICT:
Food: The best ayam goreng kampung in kl!
Cleanliness: Fair
Value for money: Yes
Return again: Definitely.

Address:
Dataran Velodrome, 
Jalan Yaacob Latif, 
Bandar Tun Razak, 
Cheras, 56000 Kuala Lumpur

Koordinat:
E 101 degree 43' 46.3"
N 03 degree 6' 33.7"

Tuesday, January 17, 2012

Doli

First time makan Doli Char kueyteow ni ialah masa kenduri kawen kazen last week. dah lama duk baca pasal kueyteow ni kat blog sblm2 ni,tup2 masa kenduri kawin tuh ada "live" station buat kueyteow. oh sesungguhnya kenduri kawen tu yg paliiiingg best sekali yg saya pernah attend. food sume sedap2, ada 3 live stations- Doli CKT, ABC sedap dan popia basah PJ (diorg ckp popia ni kalau bulan puasa pukul 3pm org dah stat beratur nak bli!). buffet food dia lak mewah, lauk pauk banyaaakkkk, choices pon byk drp ayam,udang, daging, dalca, nasik briani, nasik putih semua cukup lengkap. siap ada kambing golek lagi seekor!! mmg meriah sungguh kenduri tuh. puashati kitorg makan! semoga Allah merahmati pengantin hingga ke anak cucu. :)

ok berbalik kepada citer CKT Doli ni..masa makan CKT ni kat kenduri kawen aritu, since kitorg just amik 1 portion dan share, terus rasa teringin nak try makan kat restoran dia pulak.. tuh yg weekend bebaru ni otw balik dr IKEA kitorg sempat singgah ke Restoran Doli di Taman Tun Dr Ismail.

interior dalam dia bersih dan ala2 kopitiam gitu. actually Doli ni berasal usul dr Taiping, kiranya di TTDI tu ialah cawangan.

pilihan food yg ada tak banyak just- kueyteow/mee goreng (RM4.50), kueyteow/mee goreng special(RM10), nasi ayam. mee rebus, nasi dalca. pilihan air pon tak banyak. kitorg order limau ais dgn sirap bandung, unfortunately tak sedap sgt air2 ni. tawar dan cair! :(

for food, both of us ordered charkueyteow special (RM10). rasa dia sedap, penuh dgn udang2 dan kerang yg fresh. dia punya cili/kicap sdap gak cuma sikit sangat. hehehe cuma rasanya boleh diimprove kan lagi kalau CKT tu betul2 panas masa serve tu.. sebab kitorg punya CKT tuh cam ala2 suam gitu.. oh ye, CKT kat sini ialah CKT jenis kering (chinese style).total costs ialah RM25 utk 2 CKT spesel dan 3 gelas air. not bad la kot, considering udang2 dan kerang2 yg bergelimpangan tuh!


THE VERDICT:

Food: Good but can be better.
Cleanliness: Yes
Value for money: Yes
Return again: Yes

Address:
Doli Kuey Teow Goreng
No. 16, Jalan Wan Kadir 4
Taman Tun Dr Ismail
Kuala Lumpur

Tel: 03-77225351


p.s: Doli adalah restoran milik Melayu dan halal.

Monday, January 9, 2012

Wong Solo di Bdr Sri Permaisuri, Cheras


Kalau dulu kitorg suka ke Sari Ratu utk makan masakan minang/padang, tp since restoran tu dah tutup. so terpaksa cari alternatif lain. Bumbu Desa kat KLCC dah try, rasa dia sedap cuma agak pricey (tambah lagi pricey kalau kos parking fees diambil kira sama.. hehe). kebetulan pulak bebaruni kitorg duk pusing2 bdr Sri Permaisuri nak recce port makan baru, then ternampak Restoran Wong Solo ni. dulu2 pernah try Wong Solo di Pandan, tp since dah lupa jalan utk ke sana tu ygterus tak pergi lagi dah. hehehe

Restoran WOng Solo ni memang terkenal dengan masakan padang. masakannya memang autentik dan memang berasal usul merupakan cawangan dr Indonesia pun.. restoran ni terletak sederet dengan Restoran Original Kayu- setentang dengan Cengal Condo di Bdr Sri Permaisuri.

restoran ni ada tempat makan duduk bersila jugak. tp sebab masa pergi tu memang starving giler2 (tak lunch pun haritu), tu yg decide duduk kat meja je lar. kalau nk duduk bersila time makan santai2 lepak2 syiok la kan.tp kalo time starving camtu memang tak berapa selesa lar.. hehehe :p

sesuai dgn status kelaparan dan tidak lunch pada hari itu, kitorg order memang tak hengat jugak lar. banyakkkk giler lauk kitorg order utk makan berdua jer. almaklumler berat badan haruslah nak kena maintain kan? :P  hahahhaha 

lauk pertama: sup tulang. rasa dia biasa2 jer. tak sedap sangat, tp takde la sampai takleh nak telan. masa order ni sebab kitorg duk pikir nak makan nasik takkan takde kuah kan? pilihan kuah yg ada hanyalah sup tulang ni dengan sup ayam jer. masak lemak/kari pun takde. tu yg kitorg layan jer order sup tulang nih.. :)
lauk kedua: kitorg order jugak ayam bakar ni. sedap!! kulit ayam ni tatau diorg marinate dgn apa, tp sedap lar. sticky2 dan manis2 gitu. harga dlm RM6.90 sepinggan.
lauk ketiga: ayam penyet. sedap jugak, tp bg kitorg rasa dia tak sesedap ayam bakar tu. sambal dia pedas!! 

lauk keempat: sotong celup tepung, or nama glamernya cumi goreng. masa memula order tu duk pikir apakebenda lar cumi ni,tup2 bila diserve, rupanya sotong celup tepung!! hehehe :D rasa dia tak sedap sangat, liat sebab sotong terlalu besar. dan dia punya tepung penyalut dia tuh macam ala2 tertanggal dr sotong jer.. harga mahal gak, dlm RM13 kalau tak silap..
lauk kelima: pecel lele atau nama glamernya keli goreng. yg ni adalah lauk yg paling sedap sekali utk haritu. kulit ikan keli ni crunchy, tp isi dia still maintain lembut dan juicy. sedap!! tambah lagi sedap sbb diorg tabur sekali dengan kerak/rempah2 kuning tu yg digoreng garing hingga crunchy. antara ikan keli goreng yg paling sedap kitorg pernah makan..  wajiblah order lagi lepas ni!
Total cost (termasuk 2 gelas teh o ais dgn 3 pinggan nasi) ialah dlm RM50+, dah lupa tapi less than RM55 lar. kira murah, considering lauk pauk yg tak hengat dunia kitorg order tu yg boleh serve utk 4-5 adults tuh kan? hehehe apapun definitely jauh lagi murah dr Sari Ratu dan Bumbu Desa (cuma takde aircond lar!hehe)


THE VERDICT:

Food: Good.
Cleanliness: Clean
Value for money: Yes
Return again: Definitely.

Address:                   Restoran Wong Solo, 
                                No 25 & 27, Jalan Dwitasik 1, 
                                Bdr Sri Permaisuri, Cheras.
                                Phone number: 03-91711143
 

Friday, January 6, 2012

Restoran Nasi Dagang Ulik Mayang

Selalunya suka singgah di Restoran Nasi Dagang Ulik Mayang ni utk breakfast. esp kalau kebetulan nk ke UIA visit BIL or ke UIA. dulu2 paling suka singgah sini utk makan nasik dagang terengganu dgn ubi rebus cicah kelapa.. memang terbaik lar!! sejak balik baru aritu singgah sekali, tu pon sbb dah tatau nak makan kat mana otw nak balik ke KB.

Restoran ni terletak di Taman Melati, betul2 tepi MRR2.
 
Disebabkan malas nak makan nasik dagang, so kitorg just makan nasi kerabu for me dan nasi berlauk for cik Awe.
nasi kerabu dia takde kaler!! diorg just guna nasi putih jer.. kurang feel!! dahla budu dia agak masin. sambal tumis utk nasi kerabu not bad lar. and then saya amik jugak sikit daging goreng. overall taste not bad lar, tp rasanya nasi kerabu kat pasar malam cam lagi best kot? mebi sebab takde kaler, so dah bias dgn rasa dia!! hehehe harga dah lupa.. hehe
Ni cik Awe punya plate. dia amik nasi berlauk dgn daging goreng dah ikan keli goreng. sedap gak..  Total price that day was RM19, termasuk air teh o ais 2 gelas. 
 
 
THE VERDICT:
 
Food: Fair
Cleanliness:  Clean
Value for money: Fair
Return again: Yes
 
 
Address:
55 & 57G Jalan Melati Utama 4, Taman Melati Utama, Setapak
53100  Kuala Lumpur
Wilayah Persekutuan  Malaysia  
Telephone: 0126292342

GPS Coordinates:
N 3 13.40016 E 101 43.85508