Monday, January 9, 2012

Wong Solo di Bdr Sri Permaisuri, Cheras


Kalau dulu kitorg suka ke Sari Ratu utk makan masakan minang/padang, tp since restoran tu dah tutup. so terpaksa cari alternatif lain. Bumbu Desa kat KLCC dah try, rasa dia sedap cuma agak pricey (tambah lagi pricey kalau kos parking fees diambil kira sama.. hehe). kebetulan pulak bebaruni kitorg duk pusing2 bdr Sri Permaisuri nak recce port makan baru, then ternampak Restoran Wong Solo ni. dulu2 pernah try Wong Solo di Pandan, tp since dah lupa jalan utk ke sana tu ygterus tak pergi lagi dah. hehehe

Restoran WOng Solo ni memang terkenal dengan masakan padang. masakannya memang autentik dan memang berasal usul merupakan cawangan dr Indonesia pun.. restoran ni terletak sederet dengan Restoran Original Kayu- setentang dengan Cengal Condo di Bdr Sri Permaisuri.

restoran ni ada tempat makan duduk bersila jugak. tp sebab masa pergi tu memang starving giler2 (tak lunch pun haritu), tu yg decide duduk kat meja je lar. kalau nk duduk bersila time makan santai2 lepak2 syiok la kan.tp kalo time starving camtu memang tak berapa selesa lar.. hehehe :p

sesuai dgn status kelaparan dan tidak lunch pada hari itu, kitorg order memang tak hengat jugak lar. banyakkkk giler lauk kitorg order utk makan berdua jer. almaklumler berat badan haruslah nak kena maintain kan? :P  hahahhaha 

lauk pertama: sup tulang. rasa dia biasa2 jer. tak sedap sangat, tp takde la sampai takleh nak telan. masa order ni sebab kitorg duk pikir nak makan nasik takkan takde kuah kan? pilihan kuah yg ada hanyalah sup tulang ni dengan sup ayam jer. masak lemak/kari pun takde. tu yg kitorg layan jer order sup tulang nih.. :)
lauk kedua: kitorg order jugak ayam bakar ni. sedap!! kulit ayam ni tatau diorg marinate dgn apa, tp sedap lar. sticky2 dan manis2 gitu. harga dlm RM6.90 sepinggan.
lauk ketiga: ayam penyet. sedap jugak, tp bg kitorg rasa dia tak sesedap ayam bakar tu. sambal dia pedas!! 

lauk keempat: sotong celup tepung, or nama glamernya cumi goreng. masa memula order tu duk pikir apakebenda lar cumi ni,tup2 bila diserve, rupanya sotong celup tepung!! hehehe :D rasa dia tak sedap sangat, liat sebab sotong terlalu besar. dan dia punya tepung penyalut dia tuh macam ala2 tertanggal dr sotong jer.. harga mahal gak, dlm RM13 kalau tak silap..
lauk kelima: pecel lele atau nama glamernya keli goreng. yg ni adalah lauk yg paling sedap sekali utk haritu. kulit ikan keli ni crunchy, tp isi dia still maintain lembut dan juicy. sedap!! tambah lagi sedap sbb diorg tabur sekali dengan kerak/rempah2 kuning tu yg digoreng garing hingga crunchy. antara ikan keli goreng yg paling sedap kitorg pernah makan..  wajiblah order lagi lepas ni!
Total cost (termasuk 2 gelas teh o ais dgn 3 pinggan nasi) ialah dlm RM50+, dah lupa tapi less than RM55 lar. kira murah, considering lauk pauk yg tak hengat dunia kitorg order tu yg boleh serve utk 4-5 adults tuh kan? hehehe apapun definitely jauh lagi murah dr Sari Ratu dan Bumbu Desa (cuma takde aircond lar!hehe)


THE VERDICT:

Food: Good.
Cleanliness: Clean
Value for money: Yes
Return again: Definitely.

Address:                   Restoran Wong Solo, 
                                No 25 & 27, Jalan Dwitasik 1, 
                                Bdr Sri Permaisuri, Cheras.
                                Phone number: 03-91711143
 

5 comments:

zailamohamad said...

tak tahan betul kalau masuk sini..aarrrrghh laparrrrrr

kat shah alam seksyen 7 pon ada Wong Solo ni..memang terbaik ah!!

Syahida Ismail said...

Going to wong solo now~~~ lps bc review definitely nk order ayam bakar~

Anonymous said...

V reached at 9.40pm. Sambal n kicap habis!! Itu cuma alasan pada hal nak isi utk esok!!
Layanan teruk, kalau xlarat jgn lagi ambil order sampai 10.30pm! Baru 10.15 p.m tanda tutup telah diletakkan !

Anonymous said...

V reached at 9.40pm. Sambal n kicap habis!! Itu cuma alasan pada hal nak isi utk esok!!
Layanan teruk, kalau xlarat jgn lagi ambil order sampai 10.30pm! Baru 10.15 p.m tanda tutup telah diletakkan !

Hanies Ehsan said...

I makan dkt sana ok sangat2..if dtg lewat pun,nak mntk tambah sambal n kicap,dorang layan je...definitely iols im come again...sgt berbaloi...i bg 5🌟🌟🌟🌟🌟