Friday, May 3, 2013

Pulut mangga di Mango Tango, Bangkok

nak sambung tayang gambar2 makanan sedap di kota Bangkok. dah lama kitorg pergi, tp sampai sekarang still duk teringat2 lagi kesedapannya. :) kalau ke bangkok haruslah pekena mango with sticky rice dia. atau dlm bahasa melayu pulut mangga. kalau kat sini kitorg tak berapa gemar sgt pulut mangga, tp kat bangkok punya mmg sedap giler.

disebabkan kitorg 'segan' geli nak makan/beli food kat kakilima sbb kebersihannya tak berapa memberangsangkan (pernah nampak ada org asah pisau dan potong buah utk buat rojak buah kat atas jalan raya jer!! euwww!!), so utk rasa pulut mangga ni kitorg sanggup buat extra effort menapak jauh dan google lagi utk cari Mango Tango ni.

Mango Tango ni adalah kedai franchise yg menjual makanan/minuman yg berasaskan mangga ajer.airconditioned, dan selalu full house! mostly tourists la kebanyakkannya.

sebab full, terpaksa menunggu seat kat luar kedai (diorg dah prepare stools siap2 utk org menunggu).
lama sangat menunggu + penat seharian berjalan, so kami decide nak tapau ajer makan kat hotel! :)
impressive, bukan? bekas plastik cantik giler, siap kitorg bwk balik ke kl lagi. hehehe diorg asingkan siap2 1 pack utk buah mangga, satu pack lagi utk pulut. kuah santan diletakkan dlm paket kecil berasingan.

balik hotel, terus masukkan dlm fridge.
 lepas dinner dan refresh ourselves baru teringat nk makan....

yummmmyyyyyy!!! the best ever pulut mangga!! 
mangga dia banyak, manis dan lembut. santan tak terlalu pekat, tak terlalu cair. pulut tak melekit (relai2) dan manis - even tanpa santan/mangga pon kitorg boleh habiskan makan camtu jer.. dan combination keseluruhan mangga-santan-pulut ditambah pulak dgn sejuk menjadikan ia tersangat refreshing dan sodapppp!! (salivating while typing this.. lol!)


interested? going to bangkok soon?
checkout their website here : http://www.mymangotango.com/
(kitorg pergi yg cawangan di Siam Sq Soi 5 - depan novotel hotel)
mmg wajib singgah okeh!! 
dan kalau boleh tolong tapau bawak balik kl bagitaula, i nk kirim!!! hehehe :p

No comments: