Sunday, June 8, 2014

Gulai ikan patin Pak Usop, Temerloh

Kitorg buat roadtrip jelajah Pahang semalam. The highlight of the trip was Temerloh and Kuala Rompin. Dari KL ke temerloh via karak hiway,bertolak pukul 9, sampai sana dlm kul 11.30 (sikit jem kat hiway sbb cuti sekolah).. 

Sampai je temerloh, terus kami terjah gerai Pak Usop ni. Sebab nk try pekena gulai tempoyak ikan patin. 


Utk cari gerai makan ni mudah je, terletak berdekatan dgn hentian bas Temerloh,exactly menghadap sungai pahang. Kalau ada gps,just cari je dlm gps mmg dah tersedia ada dlm gps. 😉

Nasib kami baik sbb sampai awal pukul 11.30. Plan asal nk makan sikit pastu tapau utk dinner,tp diorg hanya jual utk dine-in shj. Sebabnya satu periuk besar gulai ikan patin ni dah sold out!! Yes,sold out at 11.30am!! 😱 utk dine-in pun tak banyak yg ada,tinggal part ekor je dlm 4ketul.. So kira mmg betul2 bernasib baik sbb at least dpt jugak merasa.. Hehehe

Kitorg amik nasi putih n sayur makan dgn gulai tempoyak ikan patin ni.


Air teh o kosong tu mmg complimentary,dah tersedia atas meja..

Close up.. Dan the verdict? Memang terbaik rasa dia!! Cukup lengkap dgn rasa masam-pedas-tempoyak-dan rasa ikan yg fresh. Isi ikan pulak memang properly cooked dan tender,relai2 gitu isi dia menjadikan kuah  pekat dgn isi ikan... Yummy gila!! 

And the best part: murah sangat!! Ekor ikan patin yg besar dgn 2pinggn nasi with ulams/sayur dan 3gelas air (hehehe,pedas dan panas pnya psl), just cost us rm19.00!!! 

Will definitely return!! 👍

3 comments:

rodo said...

terimakasih infinya,,
sangat menarik dan bermanfaat,,
mantap,,

jony said...

mantap,,,

Vincent said...

mantap gulai kepala ikannya enak banget tuh kelihatanya! jadi mau coba nih! ikut juga donk shopee Swipe Photo Contest (persiapan makanan atau minuman) https://www.instagram.com/p/BToL5cNBv5n/?taken-by=shopee_id