Saturday, September 22, 2012

First foodstop: Kuala Kangsar

Arghh.. sorry for the delay. roadtrip dah lama, tp baru ada mood nk blogging.ok jom sambung balik cerita foodtrip weols early sept aritu..

from kl, lepas singgah breakfast kat RNR sg Buloh, kitorg terus ke Kuala Kangsar. cik abe sorang tuh tak sah kalau ke utara tapi tak singgah old skool dia. so nak taknak terpaksa la masukkan Kuala Kangsar dlm our itinerary..hehehe sampai KK dalam pukul 10pg. niat di hati nak ke Yut Loy makan wantan hor yg sedap tuh, tp sbb terlalu awal, terpaksa batalkan aje niat tuh. wantan hor/masakan panas hanya diserve from noon onwards. kalau pergi awal sgt, paling kuat boleh makan meat on toast aje la.. even diorg punya pau yg tersohor tu pun kena tunggu tghari baru siap masak...

so kitorg nak try pekena Laksa Pak Ngah. google2 semua org rekemen makan laksa kat situ. dgr2 dah wujud sejak 1950s lagi. cuma cik abe tak pernah try makan, sebabnya gerai laksa ni dulu terletak di kawasan larangan, so student mmg takleh pergi. tp sekarangni Laksa PakNgah dah advance, dah ada proper restaurant lagi yg terletak di main road ke Kuala Kangsar (sebelah Pizza Hut)..

tapi malangnya... takde rezki sebab Tutupppp!!! *sigh*

sebab dah frust, kami terus pergi lunch.. terus zooommmm ke Tasik Raban, kita pekena ikan bakar!! :)

Restoran Tasik Raban. all time favourite. seriously sedap dan murah!

  
buffet styled masakan kampung. semua jenis masakan kampung ada. ulam2an dia sungguh segar dan pelbagai pilihan..

 konsep layan diri. even air pon kena amik sendiri di kaunter air.

ikan dibakar dgn bara api. tradisional.

 
the price tag. :)

nih tangkapan kitorg. makan berdua saja. kitorg amik ikan tengalan, rm60 per kilo. sedap!!! :)
 
air asam utk ikan bakar. actually even without air asam pun dah cukup sedap dah...

lala masak pedas: lauk wajib amik  setiap kali ke sini.

my plate. penuh dgn sayur mayur jer. hehehe

  
the aftermath... :p


errr... siap tapau seekor ikan tilapia bakar utk lunch kat kl the following day tuh. dan jugak beberapa bungkus ikan pekasam utk my mom dan jugak stok kat umah. ikan pekasam kat sini memang terbaik!!

highly highly recommended. 


p/s; actually restoran ni ada cawangan di Ipoh - di hadapan stadium Ipoh, but am not sure about the food quality/price.

3 comments:

AROCKV Media said...

AROCKV akan berada di Restoran Tasek Raban ini pada awal bulan Nov, 2012.

Jumpa disana! :-)

Sinar Zahra said...

Laksa pak ngah kat sebelah pizza da lama tutup

Sinar Zahra said...

Laksa pak ngah kat sebelah pizza da lama tutup