Thursday, September 27, 2012

Nasi Vanggey Ipoh

So lepas dah berjaya beli mee rebus ramli, kitorg terus ke our final destination in Ipoh: Nasi Vanggey or nasi ganja. bila sampai ke Restoran Vanggey tu, dah pukul 6pm. so kira just in time je utk dinner/next meal. hehehe :)

sebelumni dah dgr pasal cerita nasi ganja ni dah lama. actually ni antara main reason kitorg ke Ipoh jugak. hehhehe utk makan nasi vanggey ni, ada 2 restoran. satu di Restoran Yong Suan (nasi disediakan oleh mamak, dan minuman disediakan oleh Cina. dan pelanggan pulak org melayu, mmg smgt satu malaysia sungguh!). and the other one kat Restoran Vanggey sdr, their new outlet. memandangkan kami sampai Ipoh dah lewat petang, so kitorg ke Restoran  Vanggey shj. sbb dr homework yg dibuat, diorg ckp kalau kat restoran Yong Suan tu lauk cepat habis..

Restoran Nasi Vanggey

the interior


nama Nasi Vanggey ni bermula dulu2 bilamana waktu lunchtime mamak2 yg menjual nasi ni dulu akan menjerit "vanggey!Vanggey". ada jugak org panggil nasi diorg ni dgn nama nasi ganja, sebab kesedapan dia kot, macam makan ganja?! ada terbaca blog, siap ada org ni makan smpai 2-3pinggan nasik sekali makan sbb sedap sangat.. tu yg kami bertambah tempting nak try! hehehe



pilihan lauk yg ada.

so this was my dinner. makan ayam merah ni (their signature dish), kari campur, kubis goreng dan sotong. seriously ayam merah rasa dia biasa je, mcm makan ayam goreng biasa kat kedai. kuah kari dia kaw jugak, sotong saiz agak kecik. dan diorg ada bg foc sambal - tak sure species apa, tp sedap la sambal tuh. rasa mcm sambal belacan, tp sticky2 dan berketul mcm sambal kelapa (but without the kelapa).

the close-up. heheh


hubby's. dia amik ayam goreng berempah instead of ayam merah. rasa ayam goreng berempah biasa2 jugak..

licin. hehehe :p

pricewise? not that expensive compared to mamaks in kl.
total damage was less than rm30 utk 2 pinggan nasi dan 2 gelas teh o ais.


conclusion: not bad tho. lagi sedap dr nasi kandar di mana2 restoran mamak di kl, tp for us, diorg still takleh lawan nasik kandar line clear!! hehehe :D


lepas makan nasi vanggey kami terus drive pulang ke kl. dan ni habuan utk dinner/breakfast dan lunch keesokkan harinya. hehheheh 


that's the end of our day food-trip journey! hehehhe




2 comments:

Anonymous said...

sedap katenye..nasi taik woih!! vangey2!! kahkahkah

michael said...

Sorang lg manusia bodoh kt bawah ni..patutla komen guna anonymous. Sebar fitnah jer pandai, otak penuh tahi agaknya.