Wednesday, December 26, 2012

Makanan autentik di Selera Rimba

Pernah makan rusa, pelanduk, kijang, ayam hutan or daging landak?? ok i mean daging haiwan liar yg betul2 ori, dari hutan punya... bukan haiwan yg dipelihara.. sekiranya mengidam haiwan liar yg pelik2 ni, silakan ke Restoran Selera Rimba, Sg Besar, Selangor.. :)


restoran ni popular di kalangan bikers.
(siap ada heli pernah landing kat depan restoran ni utk menikmati makanan autentik kat sini!)

restoran ni kalau tengok sekali imbas macam biasa2 jer.. macam restoran kampung yang lain.. dahla terletak di tengah2 hutan kelapa sawit... 

lauk pauk nasi campur masakan kampung/banjar yg terhidang
apart from that lauk pauks, boleh jugak a-la carte lauk lain... biasanya binatang liar tu semua kena order then baru diorg masakkan.. 

so lauk kitorg haritu ialah....

ayam kampung goreng 2 ketul. liat-liat sedap gitu.. 

masak lemak cili padi ikan baung yang sedap dan sambal ijo yg pedas tahap gaban..
ikan baung ni besarrrr... kitorg amik half ajer..

pastu kitorg order daging landak masak rendang pedas banjar. yang ni masakan panas, kitorg amik setengah kilo. rasa dia sedap! daging dia agak liat, tp masakan rendang dia memang pedas dan berkick. yummieh!!
dengan setengah kilo pelanduk masak blackpepper. pelanduk lagi sedap dari daging landak. sampai menjilat jari!! :p

makan sampai tak hengat dunia. sampai berpeluh2 sebab sedap dan pedas dan panas! hehehe

tp bebudak kecik ni semua lagi menghargai ayam goreng kampung tho.. hehehe



total spent that day was RM160+ utk 4 adults 2kids makan.. considered reasonable sebab order food pon tak hengat dunia jugak.. dahla main order je haiwan2 liar tu semua.. :) owh jgn risau, restoran ni dapat sijil daripada Jbtn Perhilitan utk serve haiwan2 liar tuh..

so what are u waiting for? ada berani nk try makan daging landak? :)

 this is their details:
Restoran Selera Rimba (Ala Banjar & Jawa)
address: Kg Belia 2, Jln Sg Panjang, 45300 Sg Besar, Sngor 
(Jalan Lama ke Tg Malin dr Tg Karang)

Phone: 016-3160344/013-3543724 (Hamka Jaafar)
Waktu Operasi; 11pg-5ptg. Jumaat tutup

GPS coordinates: 3.70884, 101.17419 or 
N03 42.527' E101 10.452'

btw diorg ada juga menerima order daging mentah, boleh call ajer number phone tu dan diorg akan prepare daging yg dah siap disiang.. antara daging autentik yg dijual adalah kijang, pelanduk, ayam kampung, landak, udang galah (serious besarrr giler okeh!), ikan baung dan ikan tapah.


4 comments:

Raswan Kepak Ayam Madu said...

http://kingchickenwingkcw.blogspot.com/ follow lah kami jugak...hehehe....

Ummi KA said...

Boleh try makan kat sini lepas ni.. tq ye. :)

Abg Big Big said...

Kadang murah kadang mahal
Th only setback is the road leading to Selera Rimba is uneven and dangerous

Abg Big Big said...

Kadang murah kadang mahal
Th only setback is the road leading to Selera Rimba is uneven and dangerous