Saturday, January 5, 2013

Makanan halal Bangkok: Yana Restaurant, MBK Mall

Kalau ke Bangkok, tak sah kalau tak ke MBK Mall utk shopping souvenirs. dan kalau ke MBK Mall memang tak sah kalau tak pekena makan kat Yana Restaurant. Glamer restoran ni, memang selalu full. Terletak di Level 5, Tokyo Wing. Betul2 berhadapan dengan food court.

the entrance
  
restoran ni kecik je. meja makan dia buat dalam bentuk section2 camni.
thai & international food. tp ofkos la kat sini makanan thai lar yg sedap. :)

pepper and salt yg kiut

our drinks. 


kitorg ke Yana Restaurant ni 2 kali sepanjang berada di bangkok. 

on the first visit kitorg order...

  
tomyam goong. superrrr sedap!!! memang yg paling sedap kami pernah rasa. tomyam pedas, tp tak terlalu pedas, diorg letak santan cair skit yg tak terasa muak, dan dia punya lauk pauk dalam tu pun banyak. puashati!

  
blackpepper beef. so-so ajer sebab beef tu overcooked. yang bijik2 hijau tu ialah blackpepper  fresh- pelik skali rasa dia.

burppp!!!  total damage that day was RM60+ utk 2 pinggan nasi, tomyam, blackpepper beef dan 2 cans of soft drinks.


disebabkan sedap dan asyik duk terkenangkan si mek Yana ni, kami ke sana lagi on the second day kat Bangkok tuh.. but this time around kami try lauk lain pulak...

  
kerabu mangga
 
  
sedap wehhh kerabu mangga ni. tak masam, manis2 dan terasa sangat fresh.

 
sotong celup tepung. agak fail sebab lemau. pastu sotong sikittt sangat. nampak banyak sebab diorg serve sekali dengan bawang besar celup tepung dan jugak sengkuang celup tepung. sos dia terlalu cair dan manis.

tapi dia punya thai green curry ni teramat sangat sedap! masya allah sedap giler hokeh!! sampai tahap boleh hirup kuah tuh!!! ayam dia tender dan juicy, ada skali dalam tu terung pipit dan jugak rebung yg crunchy2 lemak2 manis gitu. perghhh!! memang sedap gilerr!! (im actually drooling while typing this! hahahaha)

  
lambang kesedapan green curry :p

  
yang tinggal hanyalah bunga orkid dan bawang celup tepung; :p

lichinnn!! :p

alhamdulillah tersandar kekenyangan... hahaha


lepas makan, kami terus jadi malas nak pusing2 shopping MBK lagi. tp still rajin dan bersemangat nk cari thai desert pulak.. hahhahaha


...to be continued



2 comments:

Azueriena Norash said...

kerabu mangga tu nampak sedapp sgt...pelik pulak kalau buat sotong goreng tepung campur ngan bawang....

Yana MBK said...

Yana Restaurant Department of Tourism, Ministry of Tourism and Sports Co-operated with The Central Islamic Council of Thailand. This is to certify that Yana Restaurant MBK Center 5th Floor, Tokyu Side, 444 Phayathai Rd. Wangmai Pathumwan, Bangkok, Thailand 10330 has been assessed and found to be conforming to requirement of Halal Food Services Standard for Tourism. 4 Stars Level.

Yana Restaurant offers Halal food both Thai and International dishes which have very good taste, quality ingredients. Cleanliness and satisfaction guaranteed.

Yana Restaurant is halal restaurant in Bangkok which opened its doors on 14th June 2010. It's situated on 5floor, right opposite of 'Food on Fifth' food court, in Mah Boon Khrong Mall which is also known as MBK to most people. Take the escalator in Tokyu to level 5. Turn left and Yana Restaurant is right next to the escalator going up to Level 6. It serves both Thai cuisines and international cuisines.

Yana Restaurant Halal Thai & International Food @ MBK Bangkok Thailand
www.yanarestaurant.com

กระทรวงการท่องเที่ยวและการกีฬา ได้ร่วมดำเนินการกับ คณะกรรมการกลางอิสลามแห่งประเทศไทย ได้รับรองว่า ร้านอาหารยานา เรสเตอรอง มาบุญครอง ชั้น 5 ฝั่งโตคิว เลขที่ 444 ถนน พญาไท แขวง วังใหม่ เขต ปทุมวัน กรุงเทพฯ 10330 เป็นร้านอาหารที่ถูกต้องตามขั้นตอนมาตรฐานบริการ อาหารฮาลาลเพื่อการท่องเที่ยว ระดับ 4 ดาว

ร้านอาหาร ยานา เรสเตอรองส์ เป็นอาหารฮาลาลไทยและนานาชาติ รสชาติอร่อยล้ำ สะอาดพลาดไม่ได้ คัดสรรคุณภาพให้คุณลองลิ้มชิม รับรองว่าไม่ผิดหวัง