Thursday, March 15, 2012

Restoran Redwok Bdr Baru Bangi yang sedap!

First time pergi ke restoran ni dlm 4wks ago atas suggestion kawan2.. first time pergi, there and then jugak jatuh cinta! tersangat sedapppp woo!! dan tersangat value for money! so far ni antara restoran chinese-muslim terbaik pernah kitorg try..

sebab rambang mata, kitorg order 4 jenis lauk. pastu sceptical dgn portion yg di claim to be "small" tambah pulak harga yg murah, kitorg mati2 ingat memang small portion lah kan..dahla menu banyaaakkk pilihan pulak tuh.. tu yg tamak haloba terus order 4 jenis lauk utk makan berdua jer.. . bila sampai lauk, tu diaaa... penuh satu meja! :)

Bangkok tomyam yg kitorg order ni memang terbaekk!! RM9.50 semangkuk 'kecik', tapi sedap giler!

  
 nampak jer macam mangkuk kecik, tp kat dalam tu segala macam jenis hidupan laut ada, memang berbaloi2 betul! agak spicy, tp dah nama lagi tomyam, kalau tak spicy mana kick! :)

 butter crispy squid ni memang best of the best! rasa dia ala2 sotong goreng tepung jer, tp version yg jauh lagi lembut dan sedap. sekali try, terus jatuh cinta! senang2 jer boleh lawan sotong goreng tepung kat bagan lalang tuh.. RM12 utk 1pinggan (small), tp banyak! jenuh gak nak habiskan sebab banyak sangat.. very generous portion!

  
Kum Heong lala ni memang among the best lala we've ever tasted! memang superbbb! rasa dia unik, siap ada udang kering lagi utk memekatkan kuah. dan udang kering tu jugak menjadikan gravy dia chewy dan masin2 manis. RM12 utk sepinggan 'kecik' tp big portion, mmg mantap!!

  
the best of lala. :)

lemon chicken ni pun not bad. rasa dia sedap, cuma agak 'banjir' sikit, if not lagi sedap! RM11 per plate.sedap, cuma masa kitorg makan tuh, kesedapan ayam ni telah 'dibayangi' oleh kesedapan tak terhingga lala kumheong dgn sotong tuh. heheheh apapon mmg value for money sbb big portion jugak. berbaloi baloi!

lemon chicken

kitorg order teh o ais segelas dgn air nyiur.

air nyiur ni agak fail sikit. sebab diorg beli (air) nyiur ready made je. dahla nyiur wangi pulak tuh, agak pening sikit masa nk perabis kan air tuh. last2 terpaksa mintak air lain, lagi segelas teh o ais! hehehe

on that day, first time ever kitorg makan nasik tak habis!masing2 duk bizi menghayati lauk pauk yg sedap2 tuh, sampaikan tak nak makan nasik! kenyang ratah lauk jer! seriously sedapp!!

checkout menu2 lain yg lazzat  disini

paling kitorg suka kalau ke restoran ni sebab kawasan dia yg luas. senang nak parking, tak sesak sangat. dahla restoran ni mmg luas, kipas banyak pulak tuh.. mmg sungguh conducive utk menjamu selera! :)



my personal verdict, WAJIB pergi, esp utk warga sekitar cheras-bangi-kajang. worth the money/travel. dijamin sedap dan value for money. owh ye, total cost for our dinner that night (lauk2 di atas+2 teh o ais + 1 bijik air nyiur) was only RM54.50!! terjegil bijik mata tengok bil (sebab murah gilerrr!), tp cashier tu ingat kitorg terkejut sbb bil mahal, terus diberi diskaun 50sen!! hasben  tersengih2 kenyit mata masa membayar sebab muraahhhhhhhhhhh gilerrr,dahla sedap!!! yeay! :D

checkout their address and location here

and their official website here

p.s: we've finally found our favourite chinese-muslim food  port! double yeay!! :D
*tetiba salivating*


2 comments:

littlehumblelynn said...

Mmg sedap kat situ!!
Lama x sggh,ckp bln nih nk bjln sana jgklah.

Anonymous said...

saya peminat restoran ni sjak thn 2009. mase tu saya kerja kt ampang. kawan2 yg recommend kt cni.. kitorg tige pat kali jgk la hangout kt cni, enjoy steamboat sizziling just rm30 sorang mase tu.. variety choice...dn sup die plus dressing mmg sedap....

mase tu saya pasti yg restoran tu ade pengesahan halal jakim yg terpampang kt cashier die..

skrg sy kerja kt putrajaya. dh lame tk pegi, trase nk gi makan ala cart kt sane, so sy gi dgn 2 org kwn @ lunch hour. (kat sane tghari pn ade ala cart) lpas menikmati mknan yg dipesan, lalu lah berhampiran kami seorang chinese guy berbaju tshirt buruk seluar sekerat.. Kawan saya berseloroh "haa tu lah tukang sembelih restoran ni.." saya anggap itu gurauan, dn mmg pn die bergurau sbb die tk biasa ke ctu.
mase nk bayar, sy mmg betul2 nmpk chinese guy td sedang memasak.. sy mule tk sdap hati, sy pn tnye waitress (kelantan girl). Adik, tu tukang masak ke? die jawab. ye. "Islam ke dik" "tak.. kat cni ade 7 org tukang masak, 2 je islam."

Hahahaha tekak sy mule loya. so sy tnye lagi.. Makanan kt cni halal tk sbnrnye..? "halal cik. bahan2 semua tokey yg sedia.(tokeynye adlh seorang chinese muslim). saya tanye lg, "mane logo halal??" die jwb tak tahulah, ade kt dapur kot.. (saya intai2 kt cashier mmg tkde logo halal JAKIM.). Die cakap org JAKIM mmg pernah dtg, tp diorng tkde plak ckp pape pasal tukang masak non muslim...

so, saya buat kesimpulan tknk nk gi lagi ke sane... sbb tibe2 rase geli tekak. hahahaha
Tp terpulanglah pada diri masing2... kalau dah sedap, ade orang tolak tepi pasal logo halal nih... alasannye, jajan yg ade logo halal tu pn non muslim yg buat, boleh plak org makan.. hehehe