Tuesday, December 6, 2011

Restoran Nakhoda Umbai

Ni cerita makan2 masa kitorg ke Melaka last week. actually sempat kuar kejap dr hotel, despite the busy schedule. alhamdulillah.. bolehla catch up mana yg patut kan, dah alang2 ke Melaka.. :) so alang2 dah kuar, cik Awe suggested kuar dinner Umbai. actually ni second time kitorg ke Umbai, sebelum ni pernah g sekali masa visit adinda kat Melaka tu.. 


Memula tu cam confused, tatau nak ke Umbai Baru ke Umbai yg lagi satu tu.. tp sebab masa kuar tuh terlupa nak withdraw duit siap2 so terpaksa explore cari ATM. tup2 sampai ke Merlimau kitorg redah utk cari ATM.. (word of advice- better withdraw duit siap2, ATM susahhhh giler nak cari kat area2 Umbai tuh!!) so bila jumpa jer ATM utk withdraw duit, terus patah balik. sebab malas nak pikir panjang, kitorg decide ke Umbai Baru jer..

scenery cantik dan tenang.. kitorg ke floating foodcourt kat Umbai tuh.. actually ada banyak warung/restoran kat situ, tp sebab nak menikmati scenery sambil makan (kununnya), kitorg decide ke restoran kat tingkat atas..

kat tingkat atas tu ada 1 restoran je- Restoran Nakhoda. dia conquer sebesar2 floor tu utk sebuah restoran jer.. suasana ekslusip sekali.. 

siap ada tempat makan bersila lagi.. cosy jer, unfortunately masa kitorg sampai semua tempat makan bersila ni penuh..

so kitorg decide amik meja yg paling hujung skali, menghadap Selat Melaka. ni view dr meja kitorg..

memula tu plan nak makan nasik goreng sepinggan share berdua je, pastu ingat nak order lauk banyak so that boleh ratah2 lauk.. tp rupanya kat Umbai takde tomyam2/nasik goreng ni.. either makan nasi lemak or nasi putih jer..
so kitorg decide order nasi lemak sorg sebungkus.. siap berbentuk love lagi you!! hehehe sambal sedap, cuma sambal tuh sikit sangat. telur dia agak kedekut sbb diorg bagi telur dadar jer.. tapi nasik dia memang kaw! memang lemak berkrim nasi tuh.. sedap, tp dalam hati actually risau gak kalau berlemak sangat ni kan.. hehehe

seafood dia pulak kita pilih sendiri dan order saja nak suruh diorg masak apa..

kitorg order kailan ikan masin. sedap dan fresh. sayur dia crunchy dan tak layu.. dan tak masin sangat..

lala masak pedas. sedap dan memang betul2 pedas! cuma agak berminyak jer.. pastu agak konpius dgn anatomi lala tuh.. kalau tak silap, kalau bentuk camni kat pantai timur diorg panggil kepah kot.. 

quite a big portion jugak, cuma ada banyak jugak lala yg tinggal cengkerang jer.. isi nya dah hilang ke mana.. otherwise memang sedap!

pastu kitorg amik udang 6 ekor besar, suruh diorg masak butter. ingatkan buttered prawns yg cam ala2 chinese tu- yg ada butter floss tu- rupanya diorg masak wet buttered prawns. sedap gak. udang dia sungguh fresh dan juicy..gravy dia pun sedap dan tak muak.

udang2 ni semua seriously besar! just imagine berat utk 6 ekor udang ialah 700gm! puashati kupas kulit dan makan isi udang yg fresh nih.. sedap, tp sebab banyak sangat struggle gaklar nak habiskan. hehhe

pastu haruslah order hidangan wajib kalau ke seafood restaurant.. sotong goreng tepung. besar gak sotong tuh, cuma diorg pandai potong kecik2, so memang tak liat lah.. pastu dia punya sos tu pulak sos cili yg diorg letak mayo. nampak cantik dan unik. sedap gak! sotong fresh dan fully bersalut tepung..

pastu order jugak ikan jenahak seekor. agak besar utk kitorg, tp kitorg hentam jer.. diorg bakar tawar jer ... errrkkk actually tersilap order, sepatutnya suruh diorg bakar portugis.. tp eventough bakar tawar pun, still sedap jugak.. 

ikan fresh dan memang pandai diorg bakar.. isi dia lembut je, tak over/undercooked. just nice.. cicah lak dengan pencicah kicap. pencicah tu diorg dah pack siap2 dlm bekas plastik kecik.. pedas tapi memang ada kick! 

hehehe lauk pauk banyak,  memang kitorg struggle giler nak habiskan!! dlm pikiran duk budget2 sure paling koman RM120 melayang malam tuh,considering the huge jenahak, big prawns and one big plate of sotong celup tepung, 2 big glasses of teh tarik and 1 iced tea (and it was the most exclusive restaurant in Umbai Baru!!).. 

but then masa nak membayar tuh terkejuttttttttttttttttttttt giler okeh!!
guess how much we paid?

?

?

?

?

?

yes! anda tidak rabun! RM80 sahaja!!!
actually sepatutnya RM82, tp sebab cashier tuh perasan kitorg berdua ni muka terkejut masa nk membayar (actually kitorg terkejut sebab murah gilerrr, tp mebe budak tu ingat kitorg terkejut sebab mahal kot?hehe), terus dia bg diskaun 2hengget.. total bill was just RM80!!!!! dirt cheap,seriously!!

dahla murah, pastu siap dapat voucher lagi..

diskaun RM30 for the next RM150 spent. kitorg siap duk terpikir lagi nk kena order apalah agaknya utk mencapai bill RM150, kalau makan banyak camni pon baru kena RM80. hehehe :p

definitely worth the money.. even kalau nak turun dr kl purposely utk makan kat situ (lepas campur minyak+tol) pun still considered cheap jugak.. kalau kat kl the same meal koman2 will cost us RM150!!

THE VERDICT

Food: Superb and really fresh.
Cleanliness: Moderate
Value for money? YES!YES!YES!!!!
Return again? Definitely!!

Address:
Aras atas,
Perkampungan Ikan Bakar Terapung
Umbai Baru,
77300
Umbai, Melaka
Tel:        017-678 8182
Tel:        06-334 1039

Or visit their website here

5 comments:

siti hasmah said...

waa...dapat voucher lg...jom blanja aku...hjg bln ni nak ke kl..bleh la lajak ke melaka..hehehehe..

littlehumblelynn said...

wah murah betul!!

last time pg makan di PD - jenahak bakar, nasi, tomyam,sayur rm 70 dahhh...

mekar24 said...

Salam.

Bila la dapat jalan2 cari makan kat melaka ni...

From : http://juadahmalaysia.com

DeLancrettLurpak said...

next time saya nak coba restoran ni, nampak nyums and murahh

Anonymous said...

salam. saya saja nak share pengalaman.

haritu saya makan di umbai pun murah jugak. antara lauknya, sotong besar 2 ekor, ketam, ikan jenahak, udang lebih dr 10 ekor and kupang than sayur kailan utk 3 or makan. ktorang expect dlm 200++ rupa2 nya 160 je! mmg murah kan :)