Friday, November 25, 2011

Four Seasons Restaurant, Kota Bharu


Masa balik Kota Bharu bebaru ni, cik Awe suggest g makan besar kat KB, sambil2 nk belanja FIL makan.. cik Awe yg suggest ke Restoran Four Seasons nih, sebab dah lama betul tak pergi. last time makan kat situ sblm merantau ke obersi dulu.. so dah 3thn lebih dah tak makan kat situ..

actually ni adalah chinese muslim restaurant yg tersohor sekali kat kelantan. dijamin halal, siap ada logo Jakim lagi.. even Tok Guru yg rasmikan restoran ni, siap tayang gambar Tok Guru tgh menjamu selera lagi.. ;)

dia punya ambience, memang first class! fully airconditioned. banyak pulak tuh aircond! sejuk dan nyaman jer.. dan yang paling utama, bersih memang tip top! owh ye, diorg siap ada sediakan surau lagi kat sini,memang memudahkan pengunjung utk solat.

.
dia punya menu, banyakkk!! ni atr yg berjaya diamik gambar.. dan yang best kat sini, sbb diorg dah ada sediakan set menu. ada pelbagai set, dr set utk 2 org makan hinggalah set utk 10 org makan.. dan yg paaalinnggg best, sebab harga set menu tu adalah tersangat murah, jauh lagi murah berbanding kalau beli a la carte!

gambar dapur tempat diorg serve nasi dan jugak utensils.

malamtuh cik Awe yg pilih food. dia amik set 1, utk 2-3 org makan.. dlm set 1, boleh pilih 4 jenis lauk (any dish!) dan chinese tea and fruits are also included..

kalau ke chinese restaurant haruslah amik buttered prawns ni. mmg seriously sedap sungguh!!udang dia besar2,fresh dan tersangat juicy.. dia punya butter floss tu pon halus dan lembut jer.. yummy!!

then kitorg order jugak lemon chicken. pon sedap, crunchy diluar tp isinya maintain juicy dan lembut.. dia punya gravy masam-manis just nice jer.. quite a big portion utk 3 org makan..

then we had blackpepper beef. dish ni  pon sedap!! isi daging lembut jer, dan tak terlalu pedas dgn blackpepper.. isi daging pun banyak, tak mcm sesetengah restoran yg slalunya bg sayur/bawang lagi banyak drp daging.. *salivating*

even steam fish (nyonya style) ni pon sedap giler!! isi lembut dan fresh. dia punya gravy sedap hingga boleh hirup kuah dia.. dan veryyy big fish pulak tuh! and yes, ni pon termasuk dlm 4 dish yg boleh pilih dlm menu set tuh! *drooling*

and then we all order jugak tomyam. yg ni kitorg order tambahan (not included dlm 4dishes tuh). agak spicy, tp sedap dan ada kick! just rm10 utk semangkuk besar tomyam yg sedap nih.. 

owhs! did i tell u that this restaurant is always full? and its better to book earlier, especially if you plan to go during weekends/year end. if not, u might end up like us.. we got lotsss of pressies!! :D

lots and lots of 'em!! :p

cos our table was just next to the rostrum!! and we became the VIP that day, eating in front of 70+ of teachers!! hehehe gara2 tak book awal, kitorg ditempatkan di depan sekali, yg kebetulan tgh ada function jamuan akhir tahun cikgu2 sekolah. hehehe buat muka selamba je menikmati makanan yg lazat tuh, mmg tak pandang kiri kanan dah! :p

owhh... the best of our dinner that nite was the bill!! guess how much did we pay for the dinner? 

YUP!! it was just RM80.50!! 4 dishes (blackpepper beef, lemon chicken, ikan siakap steam, buttered prawns) + 1 mangkuk besar tomyam + 2 orange juices + 1 ice lemon tea. dahla semua big portions! mmg murah giler!!!!!!!!!!!!!!! and theres no service tax whatsoever summore!!

it is definitely THE restaurant in town!! the best in KB! highly highly recommended!!


OVERALL REVIEW:

FOOD: Superb!
CLEANLINESS: Superb!
VALUE FOR MONEY: Very!
RETURN AGAIN? Definitely, 110%!!

Check their website here.

Address: 
5670 B/2 & B/3,
JALAN SRI CEMERLANG,
KOTA BHARU
KELANTAN
15300
MALAYSIA .
check their map here

E-mail: fsrsb@tm.net.my
Telephone: 609-743 6666 , 609-743 7399
Fax: 609-743 9973
Mobile Phone Number: 6019-987 8282 (Noraini), 6012-901 8282 (Vivian)
Business Hours : 12.00pm-2.30pm and 6.00pm-10.00pm



5 comments:

littlehumblelynn said...

dr

this 1 good reason utk melancong ke KB jugak..pernah pg KB 3x..x pernah jupe kedai makan yg best..mungkin sbb x tau pun yea jugak..

kalo boleh next review dr bagi GPS coordinat ok x ?

sng sikit set garmin jer nanti

apapun seronok tgk blog food review sbb mmg kaki makan pun..heheheheh

dxoul lacruz said...

been there...ages ago la.
why don't next year try join Mastercepppp plak kak, continue legacy dentist 1st season sekarang ni.

Wan said...

lynn:
Insya Allah, nnti sy letak coordinate.baru nk merangkak2 buat belog baru ni. :) btw thanks for dropping by..

dzul:
sedap kan. dan murah! hehe join masterchep?kuali dah gantung sejak balik mesia, so how?? hehe

siti hasmah said...

huhuhuhu..mmg best kat situ...masa aku dok sana dulu, klau ada family dr perlis mai mmg bwk mkn kat situ...terbaikk...

chedacheyu said...

Next time in KB boleh try ni.. Tq